Početak realizacije ERASMUS+ projekta ECOBIAS iz oblasti jačanja kapaciteta visokoškolskih ustanova


UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla, 15.01.2020. god.

 

U petak 10. januara 2020. godine rektorica prof. dr. Nermina Hadžigrahić je primila u posjetu delegaciju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu sa ciljem finalnih dogovora za početak realizacije novog ERASMUS+ projekta iz oblasti jačanja kapaciteta visokoškolskih ustanova.

 

 

Erasmus projekat pod nazivom ˝Development of master curricula in ecological monitoring and aquatic bioassessment for Western Balkans HEIs (ECOBIAS) – Razvoj magistarskih studijskih programa u oblasti ekološkog monitoringa i procjene kvaliteta vodenih resursa na ustanovama visokog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana˝ je odobren od strane Evropske unije, kako visoko ocijenjeni projektni prijedlog i okuplja ukupno 11 institucija. Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu je koordinator projekta, dok su Univerzitet u Tuzli i Prirodno-matematički fakultet planirani kao partnerska institucija sa ciljem razvoja novog programa drugog ciklusa. Vrijednost projekta za Univerzitet u Tuzli se ogleda u nabavci naučno-istraživačke opreme usmjerene za ekološki monitoring voda, počevši od opreme za terensko uzorkovanje do opreme za sofisticirane biološke i molekularne analize.

 

Ispred Univerziteta u Novom u Sadu službenoj posjeti je prisustvovala koordinatorica projekta prof.dr. Snežana Radulović, prof. dr. Goran Anačkov i prof. dr. Dušanka Cvijanović. U pripremi projektne aplikacije značajno su doprinijeli dekan prof. dr. Vedad Pašić, dr.sc. Jasmina Kamberović i prof. dr. Avdul Adrović.

 

ECOBIAS – ERASMUS + PROJEKAT