Oprema za Virtuelnu laboratoriju za simulaciju rada vjetroagregata u okviru projekta ELEMEND

 

UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla, 01.06.2020. god.

UNIVERZITET U TUZLI - ELEMEND

 

 

 

 

 

Krajem decembra 2019. i pocetkom januara 2020. na Fakultet elektrotehnike, Univerziteta u Tuzli isporučena je laboratorijska oprema u okviru projekta ELEMEND. Isporučena laboratorijska oprema je namjenjena za razvoj ELEMEND Virtualne laboratorije za simulaciju rada vjetroagregata kao i daljinsko nadgledanje i upravljanje.

 

 


Slika 1. Arhitektura ELEMEND virtualne laboratorije za simulaciju rada vjetroagregata

 

Studenti će moći daljinski nadzirati i kontrolisati eksperimente pomoću bilo kojeg web klijenta koji podržava HTTP, uključujući standardni web pretraživač ili aplet ugrađen u Moodle LMS, za razmjenu podataka koristeći URL i standardne HTTP metode. Osim toga korištenjem IP kamere student će imati vizualni uvid u laboratorijske postavke.

 

Web klijent će razmjenjivat podatke s udaljenom samostalnom aplikacijom LabVIEW, koja radi na cRIO kontroleru u stvarnom vremenu, preko mreže putem LabVIEW web servisa. Web klijent, poput pretraživača, razmjenjuje podatke s LabVIEW Web servisom slanjem HTTP zahtjeva na određeni URL. Web servis vraća podatke web klijentu u određenom formatu koji je konfigurisan, kao što je XML.

 


ELEMEND – Oprema za Virtuelnu laboratoruju za simulaciju rada vjetroagregata