Održan okrugli sto pod nazivom „Razvoj i implementacija strategija socijalne dimenzije u oblasti visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“

UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla, 07.12.2017. god.

 

U okviru projekta „Development and Implementation of Social Dimension Strategies in Armenia and Bosnia and Herzegovina through Cross-regional Peer Learning/INCLUSION“, koji za cilj ima poboljšanje provedbe socijalne dimenzije na odabranim univerzitetima u Armeniji i Bosni i Hercegovini, dana 05.12.2017.g., u prostorijama Rektorata Univerziteta u Tuzli, održan okrugli sto pod nazivom „Razvoj i implementacija strategija socijalne dimenzije u oblasti visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“.

 

Na organizovanom okruglom stolu nastojalo se kroz dijalog različitih učesnika/ca ukazati na potencijale, izazove i mogućnosti razvoja institucionaliziranih mehanizama podrške, izgradnju kapaciteta odgovornog osoblja univerziteta za pružanje adekvatne potpore studentima iz nedovoljno predstavljenih grupa, te izgradnju kapaciteta srednjoškolskih nastavnika za podizanje svijesti učenika o pristupu visokom obrazovanju za sve, te poticanje pripadnika ciljne skupine na pristup istom, čime se osigurava pravo svih osoba na pristup, sudjelovanje i završetak visokog obrazovanja.


Na okruglom stolu, pored profesora i predstavnika studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, učestvovali su profesori i učenici: Srednje ekonomsko-trgovinske škole Tuzla, Elektrotehničke škole Tuzla, Saobraćajne škole i Turističko-ugostiteljske škole Tuzla. Aktivno učešće su, također, uzeli i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja TK, kao i predstavnici JU Centar za socijalni rad Tuzla.


Uvodničari na okruglom stolu bili su: prof. dr Jasmina Alihodžić (koordinatorica projekta), Zlatan Buljko (Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke), doc. dr Dino Mujkić (SMOC), te doc. dr Zlatan Begić (član projektnog tima).

 

INCLUSION – „Razvoj i implementacija strategija socijalne dimenzije u oblasti visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“