Faruk Halilović, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli – Mobilnost na Univerzitetu Wroclaw, Poljska

Univerzitet u Tuzli - Faruk Halilović Student Filozofskog fakulteta, Mobilnost na Univerzitetu Wroclaw, Poljska

UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla, 28.03.2019. god.

 

 

Faruk Halilović
Student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli
Mobilnost na Univerzitetu Wroclaw, Poljska

 

Bio sam četvrta godina prvog ciklusa studija Filozofskog fakulteta, Odsjek žurnalistika kada sam sasvim slučajno saznao za program razmjene Erasmus +, kada je na predavanju prof.dr.Vedada Baraković rekla studentima da je otvoren poziv za apliciranje. Moram priznati da u tom trenutku Erasmus+ nikada nije bio dio moga plana za vrijeme studiranja niti sam imao ozbiljne namjere da apliciram. Međutim profesorica mi je prenijela njeno pozitivno iskustvo koje je imala na razmjeni akademskog osoblja na Univerzitetu u Wroclavu te ponukan time počeo sam razmišljati o prilici koja mi se pružila.

 

Ured za međuuniverzitetsku saradnju mi je pomogao u pripremi aplikacije. Kroz vodič za studente sam dobio osnovne informacije koje su mi pomogle u mom daljnjem prilagođavanju kroz proces.


Iako mi je Erasmus do tada bio nepoznat nisam nikada pomislio da odustanem. Svakako je bilo teško prve dvije sedmice ali nakon toga naučio sam mnogo o njihovoj kulturi, hrani i ljudima. Sam studij je drugačije koncipiran, imali smo više samostalnog rada.


Tijekom mog boravka u Wroclavu upoznao sam studente sa skoro svakog kontinenta. S mnogima od njih sam i dalje u kontaktu i svakako da je to jedna od najboljih stvari koje dobivamo Erasmus razmjenom. Što se finansijskih uslova tiče, stipendija je dovoljna da pokrije sve životne troškove i uz to je moguće i uštedjeti što je za nas studente jako važno.
Mislim da na Univerzitetu u Tuzli ima mnogo dobrih studenata kojima svakako preporučujem da iskuse Erasmus +, da obave mobilnost i steknu neprocjenjivo iskustvo.

 

Student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli – Mobilnost na Univerzitetu Wroclaw, Poljska