Održan sastanak konzorcija projekta STINT (Erasmus+) na Univerzitetu Politecnico do Porto, Portugal

Održan sastanak konzorcija projekta STINT (Erasmus+) na Univerzitetu Politecnico do Porto, Portugal

UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla, 11.10.2018. god.

 

 

Na Univerzitetu Politecnico do Porto u Portugalu je od 25.-29. septembra 2018. godine održan sastanak konzorcija projekta STINT (Erasmus+), na kojem su učestvovali svi javni univerziteti iz Bosne i Hercegovine, predstavnici nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini kao i predstavnici KU Leuven, Buckinghamshire New University i Univerziteta Politecnico do Porto. Projekat “Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH” (Strengthening of Internationalisation in B&H Higher Education / STINT) realizuje se u okviru programske oblasti 2, KA 2 – Capacity Building in the field of Higer Education.

 

Tokom trodnevnog sastanka prezentirani su dosadašnji rezultati projekta na svim javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini u pogledu internacionalizacije, sumiran je dosadašnji rad i određeni ciljevi i zadaci za završetak projekta. Predstavnici svih javnih univerziteta prezentirali su četiri pilot-aktivnosti koje se sprovode u okviru ovog projekta, strategiju internacionalizacije, usvojene pravilnike vezane za međunarodnu saradnju kao i indikatore za međunarodnu saradnju. Prezentirane su i diseminacijske aktivnosti u okviru kojih se informacije o međunarodnim projektima prezentiraju na Univerzitetu u Tuzli. Sa međunarodnim partnerima su dogovorene buduće aktivnosti apliciranja na ERASMUS+ projekte, kako na ključne aktivnosti KA1 tako i na ključne aktivnosti KA2.

 

Pored svih javnih univerziteta iz BiH i predstavnika bh. vlasti, učesnici projekta STINT su i Univerzitet Politecnico de Porto iz Portugala i Buckinghamshire New University (BUCKS), Velika Britanija, dok je koordinator ovog projekta Univerzitet u Leuvenu iz Belgije.