Održana radionica u okviru STINT Erasmus+ projekta u Bihaću

Održana radionica u okviru STINT Erasmus+ projekta u Bihaću

Ured za pitanja NIR-a
Ured za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu
Tel/fax: 035 300 526/ 300 528
Email: nir@untz.ba, international@untz.ba
Tuzla, 09.09.2016. god.

 

 

Na Univerzitetu u Bihaću, 6. i 7.9.2016. godine održana je radionica u okviru projekta „STINT“ od „Strenghtening of Internationalization in Bosnia and Herzegovina Higher Education“ („Jačanje internacionalizacije na viskokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini“), koji je od strane Evropske komisije odobren krajem 2015. godine.


Ovaj dio programa Erasmus+ podržava saradnju u svrhu inovacija i razmjene dobre prakse-izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (ključna aktivnost 2).


U projektu STINT učestvuju svi javni univerziteti u Bosni i Hercegovini, uključujući i Univerzitet u Tuzli, kao i tri univerziteta iz država Evropske unije: KU Leuven- Univerzitet iz Luvena (Belgija), Buckingamshire New University-Novi univerzitet iz Bakingemšajera (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) i Instituto Politechnico do Porto-Politehnički univerzitet Porto (Portugal). Projektni partneri su i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta Bosne i Hercegovine (HEA), Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske (HEAARS), te Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP).


Tokom tri godine, koliko je predviđeno trajanje projekata, predviđen je niz pojedinačnih i zajedničkih aktivnosti partnera u projektu, kojima je cilj internacionalizacija javnih univerziteta, te efikasniji i kvalitetniji postupak priznavanja stranih visokoškolskih kvalifikacija.


Koordinator STINT projekta je Univerzitet iz Luvena, a koordinator aktivnosti partnera iz Bosne i Hercegovine je Univerzitet u Istočnom Sarajevu.