UNIVERZITET U TUZLI DOBIO URBANISTIČKU SAGLASNOST ZA POČETAK AKTIVNOSTI U PROCESU GRADNJE KAMPUSA

Univerzitet u Tuzli dobio urbanističku saglasnost za početak aktivnosti u procesu gradnje Kampusa

 

U Gradskoj upravi Tuzle, danas je gradonačelnik Tuzle, dr.sc.Zijad Lugavić, rektorici Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Nermini Hadžigrahić, uručio urbanističku saglasnost koja označava početak aktivnosti u procesu gradnje ambicioznog projekta modernog kampusa Univerziteta u Tuzli.

Gradonačelnik Lugavić, istakao je kako će ovaj projekt pružiti izuzetne uslove za razvoj grada Tuzle, te je kazao: „Imamo velike planove u smislu prenamjene objekata, fakulteta koji će se izmjestiti, odnosno prostora koji će se osloboditi, jer ih želimo iskoristiti za hub-ove za freelancere, za radionice, za akceleratore, za obrte, stare zanate, jer to su idealni prostori za razvoj grada Tuzle, posebno razvoj novih tehnologija za mlade osobe, praveći im uslove da ostaju ovdje.“

Rektorica Hadžigrahić, zahvalila se gradonačelniku Lugaviću na podršci, te je istakla da će se projektom izgradnje Kampusa omogućiti unapređenje nastavnih programa, istraživanje novih disciplina, ali i jačanje veza između Univerziteta i lokalne zajednice, stvarajući inspirativno okruženje za studente, ali i zaposlenike Univerziteta u Tuzli.

Izgradnja Kampusa predstavlja temelje za budući razvoj visokog obrazovanja u Tuzli, a ova faza obuhvatiće visokoškolske ustanove: Pravni fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet, a također i formiranje objekta obrazovne djelatnosti – visokoškolske ustanove laboratorijski kompleks Mašinskog fakulteta.

Također, Kampus će donijeti i ekonomske benefite za grad, stvarajući nova radna mjesta, ali daće i ključni doprinos razvoju zajednice i regije.

 

(untz.ba/gradtuzla.ba)

Univerzitet u Tuzli dobio urbanističku saglasnost za početak aktivnosti u procesu gradnje Kampusa