UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET
Tuzla, 01.07.2025. godine
Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet
OBJAVLJUJE
Belma Handžić, bachelor inženjer prehrambene tehnologije će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom: „Kvalitet prirodnih negaziranih flaširanih voda različitih proizvođača na tržištu Bosne i Hercegovine“ na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 17.07.2025. godine u 10:00 sati, pred Komisijom u sastavu:
- Dr. sc. Milica Vilušić, redovni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik
- Dr. sc.Meho Bašić, redovni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,član
- Dr. sc. Ramzija Cvrk, redovni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,član
Pristup javnosti je slobodan.
Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.
REZIME RADA
Ovo istraživanje analizira kvalitet prirodnih negaziranih flaširanih voda različitih proizvođača dostupnih na tržištu Bosne i Hercegovine, s ciljem utvrđivanja njihove hemijske, mikrobiološke i senzorske stabilnosti tokom skladištenja i važnosti kvaliteta za krajnjeg potrošača. S obzirom na porast svijesti o važnosti hidratacije tokom dana, potrošači sve više biraju flaširanu vodu kao svakodnevni izvor tečnosti. U radu su provedene analize uzoraka domaćih i stranih proizvođača, a testiranja su obuhvatila analizu ključnih parametara kvaliteta. Kvalitet vode ocijenjen je na osnovu mikrobioloških, hemijskih i senzorskih parametara. Mikrobiološki pokazatelji se koriste za procjenu prisustva patogenih i nepatogenih mikroorganizama u vodi koji mogu ugroziti bezbijednost vode, dok hemijski parametri ukazuju na hemijsko onečiščenje različitim tvarima. Također, flaširane vode sadrže i esencijalne minerale koji doprinose nutritivnoj vrijednosti vode. Njihove koncentracije mogu varirati u zavisnosti od izvora vode. Iako se flaširana voda smatra stabilnim proizvodom, njen hemijski, mikrobiološki i senzorski kvalitet može se promijeniti. Analizom mikrobioloških, hemijskih i organoleptičkih parametara, rad daje cjelovitu sliku o kvalitetu vode i mogućim promjenama koje se mogu desiti od trenutka punjenja do konzumacije. Tehnlogija obrade flaširanih voda zahtijeva visok nivo kontrole od crpljenja i zaštite izvora, preko fizikalno-hemijske prerade, do punjanja i zavaranja boca. Rezultati su pokazali da su mikrobiološki pokazatelji u skladu sa zakonskim propisima, odnosno bez prisustva patogenih mikroorganizama, što potvrđuje eifkasnost sanitarnih i tehnoloških procedura u proizvodnji. Pojedini hemijski parametri variraju u zavisnosti od dužine skladištenja i proizvođača, iako su ostali u granicama zakonskih vrijednosit. Kombinacija mikrobioloških i hemijskih analiza osigurava da je flaširana voda bezbijedna za ljudsku potrošnju i odgovara regulatornim standardima. Rezultati analiza su od velike važnosti za potrošače jer ukazuju na potrebu informisanosti o kvalitetu flaširane vode koju svakodnevno konzumiraju, ali i za proizvođače u cilju unaprijeđenja kontrole kvaliteta i optimizacije uslova skladištenja.
Ključne riječi: flaširana voda, hemijski sastav, mikrobiološki parametri, organoleptička svojstva, skladištenje