OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Semir Musić, bachelor inženjer prehrambene tehnologije

UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET
Tuzla, 10.09.2025. godine

 

Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet

 

OBJAVLJUJE

 

Semir Musić, bachelor inženjer prehrambene tehnologije će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom: „Simulacija procesa proizvodnje keksa sa dodatkom taloga espresso kafe“ na Tehnološkom  fakultetu Univerziteta u Tuzli, 27.09.2025. godine u 10:00 sati, pred Komisijom u sastavu:

 

  1. Dr. sc. Dijana Miličević, redovni profesor
    uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
    Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik
  1. Dr. sc.Gordan Avdić, redovni profesor
    uža naučna oblast “Hemijsko inženjerstvo”
    Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,član
  1. Dr. sc. Martina Tanović, docent
    uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
    Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,član.

 

Pristup javnosti je slobodan.

Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.

 

REZIME RADA

 

Završni magistarski rad podijeljen je u tri cjeline koje hronološki opisuju istraživački proces na razvoju novog funkcionalnog prehrambenog proizvoda – keksa sa dodatkom taloga espresso kafe.

Prvi dio predstavlja teorijski pregled nakon pretraživanja i isčitavanja dostupne literature i ranijih naučno-istraživačkih radova urađenih na ovom polju. Radi ograničenosti obima rada, nije uključeno potpuno detaljno istraživanje na polju prehrambenih vlakana, njihovog ponašanja kao sastojka u hrani, te njihov uticaj na ljudski digestivni trakt prilikom konzumacije i njihovo preventivno djelovanje po zdravlje pojedinca konzumenta.

Drugi dio predstavlja eksperimentalni dio istraživanja, proizvodnju u kuhinjskim uslovima (neindustrijskim), laboratorijsko analiziranje uzoraka i utvrđivanje sastava. Nakon kuhinjske proizvodnje, izvršena je senzorska analiza, a ocjenjivale su se 4 recepture keksa tj. referentni keks bez dodatka taloga espresso kafe i keksi sa dodatkom taloga espresso kafe od 5%, 10% i 15%.

U trećem dijelu istraživanja, odnosno predstavljena je simulacija procesa proizvodnje keksa sa dodatkom taloga espresso kafe u softveru Super Pro Designer (Intelligen, Inc.). Prikazane su osnovne funkcije ovog softvera, te njegova upotreba kao alata za projektovanje i optimizovanje procesa proizvodnje keksa sa dodatkom taloga espresso kafe. Prikazan je jednostavan način upotrebe računarskog softvera u svrhu simulacije proizvoljnog procesa.

Ključne riječi: Kafa, keks, softver, simulacija, projektovanje.