UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET
Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet
OBJAVLJUJE
Danijel Lukajić, dipl. Ing. prehrambenog inženjerstva će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom: „Zastupljenost omega-3 masnih kiselina u ishrani studentske populacije“ na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 25.09.2025. godine u 12:00 sati, pred Komisijom u sastavu:
- Dr. sc. Tijana Brčina, vanredni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik - Dr. sc. Midhat Jašić, profesor emeritus
uža naučna oblast “Nutricionizam”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,član
- Dr. sc. Amel Selimović, vanredni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,član.
Pristup javnosti je slobodan.
Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.
REZIME RADA
Ishrana je osnovna i egzistencijalna potreba čovjeka, sa ključnom ulogom u očuvanju zdravlja, kvalitetu i dužini života. U savremenom kontekstu, naglašava se važnost pravilne ishrane posebno u mladalačkoj odrasloj dobi, kakav je period studiranja, koji predstavlja ključno razdoblje za formiranje trajnih prehrambenih navika i normalan fizički, mentalni i društveni razvoj. Studenti se izdvajaju kao populaciona grua pod povećanim rizikom o posljedica neadekvatne ishrane, među kojima se posebno ističe nedovoljan unos esencijalnih masnih kiselina, prvenstveno omega-3 masnih kiselina. Dosadašnja istraživanja ukazuju da Ѡ-3 MK imaju važnu ulogu u rastu i razvoju, metabolizmu te prevenciji i liječenju različitih oboljenja, dok njihov deficit doprinosi povećanom riziku od kardiovaskularnih, metaboličkih i drugih bolesti.
Zaključuje se da studenti predstavljaju rizičnu grupu za razvoj hroničnih nezaraznih bolesti, te da postoji potreba za preventivnim aktivnostima i edukacijom s ciljem pocećanja unosa Ѡ-3 MK i smanjenja zdravstvenih rizika u budućnosti.
Ključne rijeći: pravilna ishrana, zdravlje, studenti, omega-3 masne kiseline