OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Danijel Lukajić, dipl. Ing. prehrambenog inženjerstva

UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET

 

Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet

 

OBJAVLJUJE

 

Danijel Lukajić, dipl. Ing. prehrambenog inženjerstva će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom: „Zastupljenost omega-3 masnih kiselina u ishrani studentske populacije“ na Tehnološkom  fakultetu Univerziteta u Tuzli, 25.09.2025. godine u 12:00 sati, pred Komisijom u sastavu:

  1. Dr. sc. Tijana Brčina, vanredni profesor
    uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
    Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik
  2. Dr. sc. Midhat Jašić, profesor emeritus
    uža naučna oblast “Nutricionizam”
    Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,član
  1. Dr. sc. Amel Selimović, vanredni profesor
    uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
    Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,član.

Pristup javnosti je slobodan.

Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.

 

REZIME RADA

 

Ishrana je osnovna i egzistencijalna potreba čovjeka, sa ključnom ulogom u očuvanju zdravlja, kvalitetu i dužini života. U savremenom kontekstu, naglašava se važnost pravilne ishrane posebno u mladalačkoj odrasloj dobi, kakav je period studiranja, koji predstavlja ključno razdoblje za formiranje trajnih prehrambenih navika i normalan fizički, mentalni i društveni razvoj. Studenti se izdvajaju kao populaciona grua pod povećanim rizikom o posljedica neadekvatne ishrane, među kojima se posebno ističe nedovoljan unos esencijalnih masnih kiselina, prvenstveno omega-3 masnih kiselina. Dosadašnja istraživanja ukazuju da Ѡ-3 MK imaju važnu ulogu u rastu i razvoju, metabolizmu te prevenciji i liječenju različitih oboljenja, dok njihov deficit doprinosi povećanom riziku od kardiovaskularnih, metaboličkih i drugih bolesti.

Zaključuje se da studenti predstavljaju rizičnu grupu za razvoj hroničnih nezaraznih bolesti, te da postoji potreba za preventivnim aktivnostima i edukacijom s ciljem pocećanja unosa  Ѡ-3 MK i smanjenja zdravstvenih rizika u budućnosti.

Ključne rijeći: pravilna ishrana, zdravlje, studenti, omega-3 masne kiseline