OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Adna Čokić, bachelor primijenjene hemije

UNIVERZITET U TUZLI
PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET
Tuzla, 05.11.2025. godina.

 

Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Sekretarijat Univerziteta

 

O B J A V L J U J E

 

Adna Čokić, bachelor primijenjene hemije javno će braniti završni magistarski rad, pod naslovom  „Ekstrakcija i identifikacija derivata ksantina iz biljnih uzoraka“ u  ponedjeljak   17.11.2025. godine u Sali za sjednice  Prirodno-matematičkog  fakulteta Univerziteta u Tuzli,  sa početkom u 13 sati  pred Komisijom u sastavu:

  1. dr. sc. Majda Srabović, redovni profesor, predsjednik Komisije
    Uža naučna oblast: Organska hemija
    Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli
  1. dr. sc. Melita Huremović, redovni profesor, mentor i član
    Uža naučna oblast: Organska hemija
    Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli
  1. dr. sc. Benjamin Ćatović, vanredni profesor, član
    Uža naučna oblast: Opšta i neorganska hemija
    Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli

 

Za zamjenika jednog od članova Komisije imenuje se dr.sci.  Mirsada Salihović, redovni profesor

Za nastavne predmete: Organska hemija I i Organska hemija II Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu, ekvivalentno užoj naučnoj oblasti „Organska hemija“ Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Pristup javnosti je slobodan.

Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, radnim danom od 8,00 do 16,00 sati.

 

REZIME RADA

 

Kofein je prirodni alkaloid koji se nalazi u biljnim vrstama. Njegovi glavni izvori su zrna kafe i listovi čaja, guarane, a najmanje je prisutan u kakaovom zrnu. Kofein je metilksantinski spoj i ima pozitivan utjecaj na čitav organizam čovjeka, a naročito na centralni nervni sistem.U radu je opisana izolacija kofeina iz više različitih čajeva i sinteza spoja kofein-salicilata. Izolacija je sprovedena na osnovu tečno-tečne ekstrakcije. Ovo istraživanje ima značajnu naučnu vrijednost jer omogućava dublje razumijevanje kako različiti čajevi, kao što su crni, zeleni, Slim Fit i matcha, sadrže različite količine kofeina. Ovaj rad takođe ima značaj u razvoju i optimizaciji metoda ekstrakcije kofeina, što je ključno za preciznu analizu biljnih materijala. Korištenjem efikasnih i ponovljivih metoda ekstrakcije može se povećati tačnost i vjerodostojnost daljih istraživanja i industrijskih primjena. Korištenje naprednih analitičkih metoda poput UV-VIS spektrofotometrije i FTIR spektroskopije za kvantitativnu i kvalitativnukarakterizaciju kofeina omogućava unapređenje eksperimentalnog procesa ekstrakcije. Također, istraživanje može biti osnova za buduća istraživanja drugih bioaktivnih komponenti prisutnih u čajevima, kao što su flavonoidi, polifenoli, tanini, koji takođe mogu imati značajnu ulogu u zdravlju.