UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET
Tuzla, 11.07.2025. godine
Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet
OBJAVLJUJE
Amina Karić, bachelor inžinjer prehrambene tehnologije će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom: „Zastupljenost funkcionalne hrane i dodataka prehrani na bazi šitake i bukovača gljiva u apotekama i specijalizovanim prodavnicama“ na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 17.07.2025. godine u 12:00 sati, pred Komisijom u sastavu:
- Dr. sci. Amel Selimović, vanredni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik
- Dr. sci. Midhat Jašić, profesor emeritus
uža naučna oblast “Nutricionizam”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, član
- Dr. sci. Ramzija Cvrk, redovni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, član.
Pristup javnosti je slobodan.
Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.
REZIME RADA
U ovom radu istraživana je zastupljenost funkcionalne hrane i dodataka prehrani na bazi gljiva šitake (Lentinula edodes) i bukovače (Pleurotus ostreatus) u apotekama i specijalizovanim prodavaonicama na području Tuzlanskog kantona (Bosna i Hercegovina) i Beča (Austrija). Cilj rada bio je analiza dostupnosti i oblika ovih proizvoda te njihove učinkovitosti u regulaciji lipidnog statusa. Podaci su prikupljeni putem upitnika / Google forme, a statističkom obradom u Google alatima dobiveni su rezultati.
Rezultati ukazuju na visok stepen zastupljenosti proizvoda na bazi bukovače i šitake gljiva. Više od 85% ispitanika navelo je da su ti proizvodi dostupni, pri čemu su kapsule identifikovane kao najčešći oblik. Kapsule su najdominantniji oblik proizvoda i zastupljene su sa 72,5% u istraživanom uzorku. To odražava preferencije potrošača za praktičnim i jednostavnim načinima konzumacije. Većina ispitanika (57,5%) samo ponekad preporučuje ove proizvode u liječenju dislipidemije. Porast interesa za ovim proizvodima iskazalo je 52,5% ispitanika. Starosna dob korisnika proizvoda najčešće je između 31 i 45 godina. Više od polovine ispitanika (52,5%) primjećuje porast interesa za ove proizvode u posljednjih godinu dana. Većina ispitanika posjeduje minimalni osnovni nivo znanja o primjeni ovih proizvoda (njih 87,5%). Većina korisnika ovih proizvoda (55%) izjasnila se da su zadovoljni proizvodom. Zdravstvena korist od proizvoda najviše zanima kupce (njih 55%), dok su cijena i prirodno podrijetlo manje značajni.
Gljive šitake i bukovače prepoznate su kao prirodna podrška u prevenciji i liječenju dislipidemije, zahvaljujući bioaktivnim komponentama poput eritadenina, beta-glukana i lovastatina. Učinkovitost dodataka na bazi gljiva šitake i bukovače nešto je niža od sintetskih statina. Prednost je u manjem riziku od neželjenih učinaka i nuspojava uz postignute zdravstvene benefite. Tržište pokazuje umjerenu dinamiku i rastući interes potrošača, što ukazuje na potencijal za daljnji razvoj ovog segmenta funkcionalne hrane i dodataka prehrani.
Ključne riječi: šitake, bukovača, funkcionalna hrana, dodaci prehrani, dislipidemija, apoteke