UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET
Tuzla, 09.10.2025. godine
Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet
OBJAVLJUJE
Emir Lejlić, bachelor inženjer prehrambene tehnologije, će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom:
„Kvalitet soka aronije različitih proizvođača na tržištu Bosne i Hercegovine“
na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 16.10.2025. godine u 13:00 sati, pred Komisijom u sastavu:
- dr.sc. Milica Vilušić, redovni profesor, uža naučna oblast „Prehrambena tehnologija“, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik
- dr.sc. Tijana Brčina, vanredni profesor, uža naučna oblast „Prehrambena tehnologija “, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, član
- dr.sc. Ramzija Cvrk, vanredni profesor, uža naučna oblast „Prehrambena tehnologija“, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, član
Pristup javnosti je slobodan.
Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.
Sažetak
Sok aronije je proizvod koji, zbog velikog sadržaja različitih antioksidanasa, dokazano ima blagotvoran uticaj na zdravlje čovjeka. Najčešće se proizvodi od svježeg voća, bez dodavanja vještačkih aditiva. Metoda konzerviranja za ovakav proizvod je pasterizacija, kojom se gubi dio izvornih svojstava svježeg voća, ali značajan dio njih ostaje u soku. Iako popularan proizvod, naročito posljednjih godina, istraživanja na temu njegove proizvodnje, a posebno na temu njegovog kvaliteta, su malobrojna na našem govornom području.
Glavni kriterij koji daje relevantne podatke o fazi zrelosti i kvalitetu sirovine od koje je proizveden sok je suha tvar. Direktno u vezi sa vrijednostima suhe tvari su i drugi fizikalno – hemijski parametri kvaliteta, kao što su: udio voćnih šećera, udio vitamina C, pH vrijednost, ukupna kiselost, polifenoli i antioksidativni kapacitet. Međutim, svi ovi kriteriji zavise i od tehnološkog postupka za dobijanje soka, kao i od uslova skladištenja i ambalaže.
Iz svega navedenog javila se potreba da se ovim radom detaljnije istraže glavna fizikalnohemijska, mikrobiološka i senzorska svojstva pet sokova aronije različitih proizvođača, koji u ukupnoj prodaji ovog soka na tržištu BiH čine, prema vlastitoj procjeni, preko 70% ovog soka.
Zadaci rada su: utvrditi kvalitet proizvedenog soka aronije standardnim tehnološkim postupkom na poluindustrijskom postrojenju; pratiti proizvodne parametre, analizirati fizikalno-hemijska, mikrobiološka i senzorska svojstva gotovog proizvoda; uporediti kvalitet dobijenog soka sa kvalitetom soka ostalih proizvođača zastupljenih na tržištu BIH, a dobivene podatke statistički obraditi i interpretirati rezultate.
Cilj rada je ispitati uticaj uslova i vremena skladištenja na fizikalno-hemijska i senzorska svojstva soka aronije, te utvrditi da li postoje statistički značajne razlike između utvrđenih parametara kvaliteta soka.
Izbor aronije kao sirovine, kao i sam tehnološki proces proizvodnje soka, imaju veliki uticaj na kvalitet i zdravstvenu bezbjednost samog proizvoda. Iz tog razloga, neophodno je odabrati aroniju koja je u optimalnoj fazi tehnološke zrelosti i odabrati najbolji postupak prerade, kojim će se u najvećoj mjeri očuvati izvorna svojstva aronije, da bi se time uticalo na krajnji ishod kvalitetnog i zdravstveno bezbjednog finalnog proizvoda.
Ključne riječi: voćni sok, aronija, sok aronije, kvalitet, antioksidansi