UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET
Tuzla, 17.07.2025. godine
Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet
OBJAVLJUJE
Inesa Jahić, magistar farmacije, će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom: „Znanje, stavovi i učestalosti primjene dodataka prehrani za redukciju tjelesne težine u odrasloj populaciji“ na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 26.08.2025. godine u 14:00 sati, pred Komisijom u sastavu:
- Dr. sc. Midhat Jašić, profesor emeritus
uža naučna oblast “Nutricionizam”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik
- Dr. sc. Esmeralda Dautović, docent
uža naučna oblast “Biohemija”
Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli,član
- Dr. sc. Nahida Srabović, vanredni profesor
uža naučna oblast “Biohemija”
Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli,član.
Pristup javnosti je slobodan.
Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.
REZIME RADA
Sve izraženiji trend porasta prekomjerne tjelesne težine i gojaznosti, praćen sve većim pritiskom društvenih normi o idealnom izgledu, doveo je do povećane upotrebe dodataka prehrani za redukciju tjelesne težine. Iako su ovi preparati široko dostupni, njihova primjena često nije praćena adekvatnim znanjem korisnika o načinu djelovanja, mogućim nuspojavama i sigurnosnim aspektima, što otvara prostor za potencijalno rizičnu upotrebu.
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati nivo znanja, stavove i učestalost korištenja dodataka prehrani za redukciju tjelesne težine među odraslom populacijom, kao i istražiti moguće faktore koji utiču na izbor, upotrebu i očekivanja korisnika ovih preparata.
Istraživanje je sprovedeno putem strukturisanog, anonimnog online upitnika koji je obuhvatio ukupno 157 odraslih osoba, od kojih je 68 koristilo ili koristi dodatke prehrani za redukciju tjelesne težine. Za obradu podataka su korištene metode deskriptivne statistike, hi-kvadrat test i Spearmanova korelacija. Analizirani su socio-demografski podaci, obrasci korištenja dodataka prehrani, izvori informacija, te percepcija o djelotvornosti i sigurnosti ovih preparata.
Dobijeni rezultati ukazuju na nedovoljno znanje većeg dijela populacije o biohemijskim mehanizmima djelovanja i potencijalnim rizicima korištenja dodataka prehrani za redukciju tjelesne težine. Većina ispitanika pribjegava korištenju ovih proizvoda samoinicijativno, pri čemu često izostaje konsultacija sa zdravstvenim radnicima. Takođe je uočena tendencija da korisnici očekuju gubitak kilograma bez značajnijih promjena u načinu ishrane i nivou fizičke aktivnosti.
Hi-kvadrat analizom utvrđene su značajne statističke razlike između korisnika i nekorisnika u pogledu poznavanja dodataka prehrani za redukciju tjelesne težine (χ²=9,8776; p=0,007163), poznavanja mehanizma djelovanja ovih preparate (χ²=13,9044; p=0,000957), poznavanja nuspojava i alergijskih reakcija (χ²=7,2551; p=0,026582).
Spearmanova korelaciona analiza otkrila je značajnu pozitivnu povezanost između znanja o mehanizmu djelovanja i poznavanja nuspojava, kao i između poznavanja nuspojava i stava o sigurnosti primjene kod kardiovaskularnih bolesnika. S druge strane, demografske varijable, poput dobi i spola, nisu bile u korelaciji s ispitivanim znanjima i stavovima.
Istraživanje potvrđuje hipoteze o niskom nivou znanja, dominantno samoinicijativnoj primjeni dodataka i očekivanju brzih rezultata bez promjene životnih navika, uz izraženu potrebu za edukacijom i uključivanjem zdravstvenih profesionalaca u ovaj proces.
Ključne riječi: dodaci prehrani, mršavljenje, redukcija tjelesne težine, odrasla populacija