UNIVERZITET U TUZLI
MEDICINSKI FAKULTET
Univerzitetska 1
Tuzla
O B J A V L J U J E
Kandidatkinja Seniha Čivić, dipl.sanitarni inžinjer javno će braniti završni magistarski rad pod naslovom “Efikasnost sredstava čišćenja i dezinfekcije u proizvodnom pogonu u mesnoj industriji MENPROM d.o.o.“ dana 04.07.2025. godine u 15,00 sati u učionici Zavoda za anatomiju, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli pred Komisijom u sastavu:
- dr. sc. Nihada Begtašević, redovni profesor– predsjednik
(nastavni predmet “Higijena i zdravstvena ekologija” na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli),
- dr. sc. Fejzo Džafić, vanredni profesor– mentor i član
(nastavni predmet “Klinička imunologija” na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli),
- dr. sc. Merima Gegić, docent, – član
(nastavni predmet “Medicinska mikrobiologija sa parazitologijom” na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.
Za zamjenika članova Komisija iz prethodnog stave ovog člana imenuje dr. sc. Melisa Lelić, vanredni profesor, (nastavni predmeti “Histologija i embriologija 1” i “Histologija i embriologija 2” Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli).
Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu fakulteta radnim danom od 10,00 do 14,00 sati.
Pristup javnosti je slobodan.
REZIME RADA
CILJ ISTRAŽIVANJA: Utvrditi efikasnost Menpromove procedure o učestalosti i načinu čišćenja radnih površina proizvodne linije, koji su podvrgnuti propisanom Zakonskom legislativom.
VRSTA STUDIJE: Istraživanje je prospektivnog karaktera.
MATERIJALI I METODE: Istraživanje je bilo sprovedeno u mesnici Menprom d.o.o. u mjesecu novembru 2024. godine. Svaki dan tokom mjeseca novembra uzimati su brisevi radnih površina i brisevi ruku radnika. Brisevi radnih površina uzeti su po zonama rizika. Briseve sam uzimala jedanput dnevno u vremenskom periodu od 8h. Kada su u pitanju uzorci mesa, prvi uzorci su se uzimali kao uzorak sirovine u vremenskom intervalu od 10h, a drugi uzorci su bili kao gotovi oblikovani proizvod koji se uzimao odmah nakon završetka obrade. Svaki uzorak je sadržavao po 50 grama mesa.
REZULTATI: Ukupan broj istraživačkih dana iznosio je 30. Kod briseva površina, aerobne mezofilne bakterije imaju referentnu vrijednost ≤ 30 cfu/cm², s tim da su tokom istraživanja bile dvije oscilacije, tačnije dva dana su pokazala prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija, bile su iznad referentnih vrijednosti, dok su sve ostale tražene bakterije, Enterobacteriaceae i Listeria species, čije su referentne vrijednosti Enterobac.- 0-1 cfu/cm² i Listeria spp.- n.n./100 cm², pokazale negativne nalaze. Brisevi ruku, tu su se analizirale iste balterije kao i kod briseva površina, te su pokazale nalaze ispod graničnih vrijednosti, dakle bez prisustva podložnih mikroorganizama. U uzorcima mljevenog mesa ali i gotovog proizvoda-ćevapa, tražena je Salmonella species gdje nije detektovan nijedan postotak tog mikroorganizma, potom je tražena Escherichia coli čije su referentne vrijednosti m=5×10 cfu/g; M=5×10² cfu/g ali također nije pronaš+đeno E.coli iznad referentnih vrijednosti. Kod aerobnih mezofilnih bakterija bilo je varijabilnosti u vrijednostima, ali sve su bile u propisanim granicama.