UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET
Tuzla, 03.10.2025. godine
Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet
OBJAVLJUJE
Zineti Horozović, dipl.ing.preh.tehn. će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom:
“Uticaj unosa vode sa hranom na smanjenje tjelesne mase”
na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 20.10.2025. godine u 14:00 sati, pred Komisijom u sastavu:
- Dr.sc. Amel Selimović, vanredni profesor, uža naučna oblast „Prehrambena tehnologija“, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik
- Dr.sc. Midhat Jašić, profesor emeritus, uža naučna oblast „Nutricionizam“, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, član
- Dr.sc. Tijana Brčina, vanredni profesor, uža naučna oblast „Prehrambena tehnologija“, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, član
Pristup javnosti je slobodan.
Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.
Sažetak
Prekomjerna tjelesna težina i pretilost predstavljaju rastući globalni zdravstveni problem, povezan s povećanim rizikom od brojnih kroničnih bolesti. Dosadašnja istraživanja upućuju na to da povećani unos vode može doprinijeti smanjenju tjelesne mase, no većina se fokusirala na vodu za piće, dok je utjecaj vode unijete kroz hranu nedovoljno istražen.
Cilj istraživanja bio je procijeniti utjecaj prehrane s visokim udjelom vode u hrani (oko 70%) na smanjenje tjelesne mase kod osoba s prekomjernom težinom i pretilošću.U istraživanje je uključeno 36 ispitanika koji su tijekom tri mjeseca slijedili jelovnik s približno 70% udjela vode u hrani. Uz prehrambeni režim, provodila se kontinuirana edukacija o važnosti unosa vode, pravilnom rasporedu obroka i zdravim prehrambenim navikama, uz podršku sedmičnih savjetovanja i dnevnih motivacijskih grupa. Pratile su se promjene tjelesne mase i indeksa tjelesne mase (ITM). Prosječni gubitak tjelesne mase iznosio je 4,3 kg, s maksimalnim gubitkom od 13,7 kg, dok je medijan gubitka bio 3,8 kg. ITM se smanjio s prosječnih 29,8 na 28,3, što ukazuje na poboljšanje općeg statusa tjelesne mase. Rezultati su značajno bolji u odnosu na ranija istraživanja koja su povećani unos vode za piće (iznad 1 litre dnevno) povezala s prosječnim gubitkom od -2,4 ± 3,4 kg nakon 12 sedmica.
Ovi nalazi potvrđuju hipotezu da prehrana bogata vodom doprinosi smanjenju tjelesne mase.
Potrebna su dugoročnija istraživanja (≥12 mjeseci) kako bi se procijenila održivost učinka, uz kontrolu varijabli poput zdravstvenog stanja, dobi i razine fizičke aktivnosti.
Prehrana s visokim udjelom vode u hrani, uz edukaciju i stalnu podršku, pokazala se učinkovitim pristupom u smanjenju tjelesne mase i poboljšanju prehrambenih navika kod osoba s prekomjernom težinom i pretilošću. Ovaj pristup može predstavljati temelj za razvoj novih prehrambenih smjernica i strategija prevencije pretilosti.
Ključne riječi: voda u hrani, smanjenje tjelesne mase.