Bibliotečke baze podataka

 

MathSciNet
http://www.ams.org/mathscinet/index.html

Obavještavamo naučno-nastavno osoblje i studente Univerziteta u Tuzli da od danas mogu pristupiti jednoj od najstarijih naučnih baza na svijetu, Mathematical Reviews. Pristup je moguć preko stranice Američkog matematičkog društva  http://www.ams.org/mathscinet/index.html.

 

IOPscience
http://iopscience.iop.org/

Za naučno-nastavno osoblje i studente Univerziteta u Tuzli putem IP raspona obezbijeđen je pristup IOPscience bazi podataka. Baza prikuplja veliki broj elektronskih časopisa, pretežno iz oblasti fizike i srodnih disciplina, zatim iz modeliranja, simulacija, nanotehnologije, ekologije, matematike i sl. Dostupne su također i elektronske knjige iz područja prirodno-matematičkih nauka. Pristup našim istraživačima obezbijeđen je do 31. decembra 2019. godine.

 

COBISS.NET
http://www.cobiss.net

COBISS (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi) je model sistema koji predstavlja platformu za nacionalne centre informacijskih sistema u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Albaniji i Kosovu. Svaki od ovih sistema uvezuje bibliotečke sisteme unutar svoje zemlje, a svi su povezani u COBISS.Net regionalne mreže.

 

COBISS BH
http://www.cobiss.ba

Upute za pretraživanje COBISS baze Bibliotečko-informacioni sistem ustanovljen 1987. godine kao sistem uzajamne katalogizacije i dijeljenja resursa među bibliotekama u sistemu naučnih i tehnoloških informacija. 2004. godine je osnovan ViBBiH centar (Virtuelna biblioteka BiH) u kojem učestvuje preko 40 biblioteka sa prostora Bosne i Hercegovine.

 

ELEKTRONSKI KATALOG UNIVERZITETA U TUZLI

U COBISS sistem je uključen i Univerzitet u Tuzli.

 

 

C.E.E.O.L (Central and Eastern European Online Library)
http://www.ceeol.com/

 

C.E.E.O.L. je online arhiva koji omogućava pristup za 1.146 tekstova u full formatu koji su objavljeni u časopisima za područje humanističkih i društvenih nauka i re-digitalizirane dokumente koji se odnose na srednju, istočnu i jugoistočnu Europu. U ovoj arhivi pronaći ćete mnogo članaka čiji su autori iz Bosne i Hercegovine.