UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET
Tuzla, 13.02.2025. godine
Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet
OBJAVLJUJE
Vahida Omerović, dipl.ing. prehrambene tehnologije će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom: „Procjena dijetarne ekspozicije kofeinu sa procjenom rizika po zdravlje adolescenata“ na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 28.02.2025. godine u 11:00 sati, pred Komisijom u sastavu:
- Dr. sci.Tijana Brčina, vanredni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik
- Dr. sci. Nihada Begtašević, redovni profesor
nastavni predmet „Higijena i zdravstvena ekologija“
Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli,član
- Dr. sci. Amel Selimović, vanredni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,član.
Pristup javnosti je slobodan.
Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.
REZIME RADA
Kofein je najčešće spominjani alkaloid u svakodnevnoj komunikaciji u Bosni i Hercegovini.Obično se veže za kafu koja je glavni izvor i koju konzumira većina našeg stanovništva. Kafa nije i jedini izvor kofeina. Kofein još nalazimo u čaju , čokoladi ,kola napicima,kakao napicima, energetskin pićima, dodacima prehrani i kozmetičkim preparatima.
Cilj ovog rada je utvrditi glavne izvore kofeina u ishrani adolescenata. Ispitanici su učenici završnog razreda osnovne škole (13-15 godina ) i učenici završnog razreda srednje škole(17-18 godina) na području grada Gradačca.U ispitivanju je uzelo učešće 120 ispitanika i to 60 iz starosne skupine 13-15 godina i 60 iz starosne skupine 17-18 godina. U svrhu procjene unosa kofeina korišten je prilagođeni polu-kvantitativni upitnik o učestalosti unosa hrane (FFQ, Food frequency questionnaire) koji se koristi u dijetarnim studijama. Ovaj upitnik je prilagođen za adolescente i obuhvata sljedeće dijetarne izvore: kafa, čokolada, čokoladno mlijeko i kakao napici,bezalkoholni napici i energetska pića. Na osnovu dobivenih informacija utvrđena je količinu i učestalost konzumiranja proizvoda koji sadrže kofein. Zatim je izvršena procjenu jednokratnog i ukupnog dnevnog unosa kofeina u mg/dan i mg/kg TT. Procjenjena je vjerovatnoća pojave negativnih zdravstvenih efekata usljed dijetrne ekspozicije kofeina. To je urađeno na osnovu pregleda literature o objavljenim podacima o kofeinu, koristeći PubMed i Scopus, zajedno s pregledom analitičkih izvještaja i podataka proizvođača, s prioritetom podacima prikupljenim u BiH kako bi se standardizirali u odnosu na proizvode koje su konzumirali ispitanici. Korištena je EFSA baza podataka o sadržaju kofeina u određenim vrstama hrane i pića. Procjena rizika izvršena je na osnovu utvrđenog dnevnog unosa kofeina i može se zaključiti da ne postoji rizik za zdravlje adolescenata ni u jednoj strosnoj grupi. Procjenom rizika kod jednokratnog unosa kofeina utvrđen je povećan rizik kod 15 ispitanika iz starosne skupine 13-15 godina i 17 ispitanika iz starosne skupine 17-18 godina.