Naučno-istraživačka/umjetničko-istraživačka dostignuća akademskog osoblja i studenata Univerziteta u Tuzli

 

 

Univerzitet u Tuzli - Održana Studentska konferencija „Mediji za društvo razumijevanja: Izvještavanje bez stereotipa“Održana Studentska konferencija „Mediji za društvo razumijevanja: Izvještavanje bez stereotipa“

 

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u petak (10.5.) je održana Studentska konferencija „Mediji za društvo razumijevanja: Izvještavanje bez stereotipa“. Organizatori događaja bili su odsjek za Žurnalistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

 

 

Prof.dr.sci. Zehrudin Osmanović

Međunarodno takmičenje za inovatore „Innovation Week America – IWA23“

 

Međunarodno takmičenje za inovatore „Innovation Week America – IWA23“ održano je u sedam gradova širom Sjedinjenih Američkih Država u decembru 2023.  godine. Inovacija prof.dr.sci. Osmanovića nagrađena je sa 5 zlatnih medalja i prestižnim priznanjima „Master of Innovation“.

 

 

Rezultati međunarodne naučno-istraživačke saradnje objavljeni u časopisu Frontiers in Chemistry

 

Rezultati međunarodne naučno-istraživačke saradnje u kojoj je učestvovala dr.sci. Edisa Prapraćanin, vanredna profesorica Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli sa uže naučne oblasti “Hemijsko inženjerstvo” sa dr.sci. Farooq Sherom, sa katedre za Hemijsko inženjerstvo, Nottingham Trent University, a u okviru Međunarodne mreže istraživača (International Society of Engineering Science and Technology, Nottingham, United Kingdom) objavljeni su u časopisu Frontiers in Chemistry, sekcija Chemical Physics and Physical Chemistry.

 

 

Univerzitet u Tuzli - Sustainable University – Enterprise Cooperation For Improving Graduate Employability /SUCCESS

Sustainable University – Enterprise Cooperation For Improving Graduate Employability /SUCCESS

 

Univerzitet u Tuzli, odnosno Fakultet elektrotehnike na čelu sa institucionalnom projektnom koordinatoricom prof.dr.sci. Nerdinom Mehinović, vanredni profesor i prof.dr.sci. Majdom Tešanović, vanredni profesor u sklopu Erasmus + projekta SUCCESS: “Sustainable university – enterprise cooperation for improving graduate employability”, organizovao je Start up trening za studente svih ciklusa studija.

 

 

Univerzitet u Tuzli - Ljubav prema medicini naslijeđena iz porodice: Mirna Alečković - HalilovićLjubav prema medicini naslijeđena iz porodice: Mirna Alečković – Halilović

 

„Mama i djed“ – pisalo je u Mirninom spomenaru na pitanje o njenim uzorima u životu. Dok su njenim vršnjacima uzori bili glumci, pjevači i druge „celebrity“ ličnosti, danas profesorica, Mirna Alečković-Halilović od osnovne škole znala je šta želi raditi u svom životu.

 

 

Univerzitet u Tuzli - Zlatna studentica Amila HadžibeganovićZlatna studentica Amila Hadžibeganović

 

Amila Hadžibeganović odlučila je da pri upisu na studij slijedi svoje srce. Umjesto onog što drugi misle da je profitabilno i da treba upisati, upisala je studij koji voli. Premda u svojoj osnovnoj školi koju je završila u Tuzli (Osnovna škola „Pazar“) nije bila zainteresovana za engleski jezik te je išla na dodatne časove kako bi ga naučila, to će se promijeniti tokom srednjoškolskog obrazovanja u Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ u Tuzli.

 

 

Univerzitet u Tuzli - Održana panel diskusija u organizaciji 14. Dana BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini: “Research Funding – Horizon awareness and challenges “Održana panel diskusija u organizaciji 14. Dana BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini: “Research Funding – Horizon awareness and challenges“

 

Univerzitet u Tuzli bio je domaćin 14. Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka, u okviru kojih je u četvrtak, 01. juna 2023. godine, u Rektoratu Univerziteta u Tuzli održana panel diskusija pod nazivom “Research Funding – Horizon awareness and challenges”/Finansiranje naučnog istraživanja – svijest o Horizon projektima i njihovim izazovima“.

 

 

Amela Delić Aščić, docentica

Saradnja sa Univerzitetom u Juti: Docentica s Filozofskog fakulteta Fulbright stipendistica, Amela Delić Aščić

 

Amela Delić Aščić, docentica odsjeka Žurnalistika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, radila je postdoktorsko istraživanje na Univerzitetu u Juti kao Fulbright stipendisica.

 

 

prof.dr. Jasmina Alihodžić

Ponosna na studente, a i sama ponos Univerziteta u Tuzli: Dr.sc. Jasmina Alihodžić, redovna profesorica Pravnog fakulteta

 

„Svoja znanja, naučna i stručna nastojim što bolje prenijeti svojim studentima, budućim kolegama. Na njihove uspjehe, poslovne i lične, naročito sam ponosna!“ – ovako priču o svom obrazovnom i privatnom putu započinje redovna profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Jasmina Alihodžić.

 

 

Simić Andrej

Put uspjeha Andreja Simića, magistra psihologije

 

„Zlatna plaketa“ Univerziteta u Tuzli
Kada je upisao studij Pedagogije-psihologije 2013. godine u Tuzli, Andrej Simić vjerovatno nije slutio da će danas biti istraživač i doktorand na prestižnom Univerzitetu Bicocca-Milano u Italiji.

 

 

Aleksandra Đukić

Prva radio drama studentice Žurnalistke u Tuzli na državnom radiju: Na BHRT-u predstavljena radio drama „Lejlin put“ studentica iz Tuzle i Sarajeva

 

Studentica odjseka Žurnalistika Filozofskog fakulteta Aleksandra Đukić i njena kolegica, studentica Aiša Avdić iz Sarajeva, su kao polaznice internacionalnog programa „Sarajevo Fellowship“ nevladine organizacije Humanity in Action kreirale radio dramu o ženama migrantkinjama u Bosni i Hercegovini.

 

 

prof.dr. Fikret Alić

Profesor Fikret Alić s Mašinskog fakulteta u Tuzli: U svijetu pronalazaštva od ranog djetinjstva

 

„Svaka promjena nije inovacija, ali svaka inovacija mora biti promjena“, tako svoju inspirativnu priču o putu u svijet inovacija, nauke i tehnike započinje Fikret Alić, redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i voditelj odsjeka za Energetiku i Termo-fludni inženjering.

 

 

Univerzitet u Tuzli - prof. dr. Nedim SuljićNedim Suljić, redovni profesor RGGF-a Univerziteta u Tuzli: Od obrazovanja do društvenog i naučnog angažmana

 

Ukratko, ovako je tek počeo naučni put profesora Nedima Suljića. Ukoliko utipkate njegove ime u pretraživač, osim liste naučnih i stručnih radova i konferencija na kojima je učestvovao, dobit ćete i vrijedne informacije o njegovom društvenom angažmanu.