OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Lejla Mujaković, bachelor primjenjene hemije

UNIVERZITET U TUZLI
PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET
Tuzla, 12.07.2024. godina

Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Sekretarijat Univerziteta

 

O B J A V L J U J E

Lejla Mujaković, bachelor primjenjene hemije javno će braniti završni magistarski rad, pod naslovom „Ekstrakcija, sadržaj ukupnih polifenola i antioksidacijski potencijal jagorčevine (Primula veris) sa lokaliteta Ozren“, u petak 30.08.2024. godine u Sali broj: 203 Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, sa početkom u 12 sati pred Komisijom u sastavu:

  1. Dr.sc. Zahida Ademović, redovni profesor, predsjednik
    Uža naučna oblast: Organska hemija
    Tehnološki fakultet, Univerzitet u Tuzli
  2. Dr.sc. Snježana Marić, redovni profesor, mentor i član
    Uža naučna oblast: Organska hemija
    Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli
  3. Dr.sc. Amira Cipurković, redovni profesor, član
    Uža naučna oblast: Opšta i neorganska hemija
    Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli

Za zamjenika jednog od članova Komisije imenuje se dr.sci. Jasmin Suljagić, vanredni profesor za užu naučnu oblast „Organska hemija“ Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.


Pristup javnosti je slobodan.

Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, radnim danom od 8,00 do 16,00 sati.

 

REZIME RADA

 

„Ekstrakcija, sadržaj ukupnih polifenola i antioksidacijski potencijal jagorčevine (Primula veris) sa lokaliteta Ozren“.

Osnovni cilj istraživanja u ovom završnom magistarskom radu odabirom metode ultrazvučne ekstrakcije odrediti sadržaj ukupnih polifenola i antioksidacijski potencijal jagorčevine (Primula veris) sa lokaliteta Ozren U skladu s predmetom istraživanja te postavljenom hipotezom identificirani su polifenolni spojevi, flavonoidi, spojevi kod kojih je antioksidativni potencijal povezan sa molekularnom strukturom, ili preciznije ovisi o položaju i ukupnom broju –OH grupa u strukturi, o konjugaciji i molekulskom okruženju koje može modificirati termodinamski favorizirane antioksidacione položaje. Korištene su metode analize, ultrazvučna ekstrakcija, određivanja ukupnih fenola Folin-Ciocalteau metodom, određivanje antioksidacijskog kapaciteta i UV/Vis karakterizacija. Ovaj rad imao je za cilj ispitivanje aktivnih komponenata iz biljnog materijala primjenom selektivnih rastvarača, metodom ultrazvučne ekstrakcije s ciljem odvajanja željenih komponenti od ostatka matriksa. Utvrđeno je da odabir metode ekstrakcije ovisi o vrsti, veličini čestica te prisutnosti interferirajućih komponenata u biljnom materijalu, a odabir odgovarajućeg rastvarača može imati značajan utjecaj na prinos i kvalitetu izoliranih polifenola. Svaki od navedenih parametara ima svojevrstan utjecaj na stabilnost polifenola, ali i ostalih komponenata u reakcijskoj smjesi. Primjenom ultrazvučne ekstrakcije postignuti se uslovi za efikasnije dobijanje biljnih ekstrakata poboljšane biološke aktivnosti u odnosu na klasičnu ekstrakciju. Eksperimentalnim rezultatima je utvrđeno da svi analizirani uzorci biljnog materijala imaju značajnu antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih polifenola, čime je postavljena hipoteza i potvrđena.
Ključne riječi: jagorčevina, ekstrakcija, polifenoli, antioksidacijska aktivnost