OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Dženan Aganović, profesor geografije

UNIVERZITET U TUZLI
PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET
Tuzla, 12.07.2024. godina

 

Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Sekretarijat Univerziteta

O B J A V L J U J E

 Dženan Aganović, profesor geografije   javno će braniti završni magistarski rad, pod naslovom  Identifikacija i geovizualizacijafizičkogeografskih obilježja područja općine Travnik “ u  četvrtak  05.09.2024. godine u Sali broj: 111  Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli,  sa početkom u 12 sati  pred Komisijom u sastavu:

  1. Dr. sc. Semir Ahmetbegović, vanredni profesor, predsjednik
    Uža naučna oblast “Fizička geografija”
    Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli
  2. Dr. sc. Sabahudin Smajić, vanredni profesor, mentor i član
    Uža naučna oblast “Fizička geografija”
    Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli
  3. Dr. sc. Alma Kadušić, vanredni profesor, član
    Uža naučna oblast “Antropogeografija”
    Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli

Za zamjenika jednog od članova Komisije imenuje se dr.sci. Edin Hadžimustafić, vanredni profesor za užu naučnu oblast „Fizička geografija“ Prirodno-matematički  fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Pristup javnosti je slobodan.

Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, radnim danom od 8,00 do 16,00 sati.

 

 REZIME RADA

 

Magistarski rad “Identifikacija i geovizualizacija fizičkogeografskih obilježja područja općine Travnik” ima za cilj istražiti i analizirati fizičkogeografska obilježja, njihovu međuzavisnost i prostornu distribuciju na općinskom području, dovesti ih u vezu sa recentnim geoekološkim procesima, te primjenom GIS aplikacija izvršiti njihovu geovizualizaciju. Istraživano područje, površine 539,37 km2, fizičkogeografski pripada “Unutrašnjodinarskoj landšaftnoj oblasti, Priatlantski sektor”, gdje predstavlja dio “Srednjobosanskog landšaftnog područja”.
Primjenom metodologije fizičkogeografskih i geoekoloških istraživanja, koja su uključivala kabinetsko-terenske metode i GIS tehnologiju, provedeno je kompleksno istraživanje travničke općine, primarno usmjereno na sticanje spoznaja o uzročno- posljedičnim vezama unutar i između elemenata fizičkogeografske osnove, ali i antropogene nadogradnje, s naglaskom na kvalitet geografske sredine. Istraživanje je zasnovano na pregledu i analizi prethodnih istraživanja, ali i na prikupljanju podataka terenskim prospekcijama i s kartografskih izvora uz primjenu GIS-a.
U kontekstu razumjevanja značaja istraživanja za održivu organizaciju i upravljanje prostorom, identificirani su i geovizualizirani najznačajniji pokazatelji fizičkogeografskih obilježja (geološki, morfološki, klimatski, hidrografski, pedogeografski i fitogeografski), ali i definisani antropogeni faktori koji doprinose recentnim geoekološkim procesima i imaju implikacije na održivi razvoj travničkog područja. Suštinski, identificiran je izuzetan potencijal fizičkogeografskih obilježja sa resursnom osnovom, koji uz dobro očuvanu geografsku sredinu s izvjesnim geoekološkim problemima (zimske termičke inverzije i aerozagađenje, poplave, klizišta, nizak vodostaj i proticaj ljeti, devastacija tla i vegetacije, neplanska izgradnja infrastrukturnih objekata u neposrednoj blizini korita Lašve i njenih pritoka, te na Vlašičkom platou, i dr.) može biti temelj održivog razvoja travničke općine (naročito turizma, šumarstva, poljoprivrede, hidroenergetike i drvne industrije).
Magistarski rad je strukturiran u nekoliko poglavlja i podpoglavlja. U uvodnom dijelu rada dat je osvrt na teorijsko-metodološki okvir i dosadašnja istraživanja travničkog područja. U drugom poglavlju analiziran je geografski položaj područja, kao i posljedice takvog položaja na neka fizičkogeografska obilježja koja u interakciji sa antropogenim faktorom generišu brojne geoekološke procese u istraživanom području. U trećem poglavlju magistarskog rada su identificirana, analizirana i geovizualizirana fizičkogeografska obilježja područja. Naglasak je dat na geološka, geotektonska, geomorfološka, klimatska, hidrogeografska, pedogeografska i biogeografska obilježja. U četvrtom poglavlju provedena je analiza stanja geokomponenata (zrak, voda, tlo i vegetacija), te su predložene neophodne mjere i postupci za otklanjanje, odnosno ublažavanje negativnih geoekoloških procesa generisanih poligenetskim faktorima. Na kraju glavnog dijela rada dat je zaključak sa rezultatima istraživanja, literatura i izvori, te popis priloga (tabele, karte, profili, slike i grafikoni).
Ključne riječi: fizičkogeografska obilježja, tematske karte, DEM, GIS, morfometrijska analiza, geoekološki procesi, geovizualizacija, općina Travnik.