JAVNI POZIV za finansiranje/sufinansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata sa aplikativnom primjenom u privredi u Federaciji Bosne i Hercegovine

 

JAVNI POZIV
za finansiranje/sufinansiranje naučno-istraživačkih
i istraživačko-razvojnih projekata sa aplikativnom primjenom u privredi u Federaciji Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i projektima „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG2) i “Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BIH)” – R&D grant šema

 

 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, objavilo je Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata sa aplikativnom primjenom u privredi u Federaciji Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i projektima „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG2) i “Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BIH)” – R&D grant šema.

 

Tekst Javnog poziva, obrazac i ostale dokumente možete preuzeti na web stranici FMON: http://www.fmon.gov.ba/Obavjest/Pregled/1231 i na web stranici Univerziteta.

 

Opći cilj ovog Javnog poziva je podržati naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne projekte čije ideje i rješenja imaju aplikativnu vrijednost i primjenu u privredi na području Federacije Bosne i Hercegovine i/ili koji odgovaraju na potrebe privrede, s ciljem rješavanja određenog praktičnog problema ili izazova.

Minimalan iznos grant sredstava koji se može dodijeliti po jednom podnositelju prijave/projektu iznosi 30.000,00 KM, a maksimalan iznosi 50.000,00 KM.

Svaki projektni prijedlog mora uključiti minimalno jednog partnera iz privrede sa sjedištem na području Federacije Bosne i Hercegovine, a fokus ovog javnog poziva je na prirodne nauke, tehničke nauke, biotehničke nauke, te biomedicina i zdravstvo.

Institucija podnositelj prijave i partner(i) iz privrede moraju priložiti međusobno potpisan Sporazum o saradnji ili Pismo namjere o saradnji, s fokusom na realizaciju naučno-istraživačkog/istraživačko-razvojnog projekta koji prijavljuju na ovaj Javni poziv, potpisano i ovjereno od strane ovlaštenog predstavnika institucije podnositelja prijave.

Javni poziv ostaje otvoren 21 dan od dana objavljivanja odnosno do 27.09.2024. godine.

 

Prijavu na Javni poziv zajedno sa pratećim dokumentima potrebno je dostaviti putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba Prijave podnesene putem pošte neće se uzeti u razmatranje.

 

Sve prijave fakulteta potrebno je dostaviti blagovremeno i Uredu za NIR obzirom da je Univerzitet dužan dostaviti Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Zbirnu listu prijavljenih projekata Univerziteta. Opću dokumentaciju potrebnu za prijavu projekta Ured će dostaviti u pdf formatu, na zahtjev organizacione jedinice koja prijavljuje projekat. 

 

Više informacija možete dobiti u Uredu za NIR (kancelarija br. 8 Rektorata Univerziteta u Tuzli, putem telefona: 035 300 528 ili e-maila: nir@untz.ba)

 

 

URED ZA NIR