OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Slađana Filipović, MA

UNIVERZITET U TUZLI
EKONOMSKI FAKULTET

 

O B J A V L J U J E

 

Kandidatkinja Slađana Filipović, MA, javno će braniti završni magistarski rad pod naslovom Generalizirani linearni modeli u funkciji analize tarife kasko osiguranja cestovnih vozila na tržištu u Bosni i Hercegovini“, dana 30.09.2024. godine u 11,00 sati na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli pred Komisijom u sastavu:

 

  1. Dr. sc. Sejfudin Zahirović, redovni profesor – predsjednik
    (uža naučna oblast “Kvantitativna ekonomija” na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli),
  1. Dr. sc. Safet Kozarević, redovni profesor – mentor i član
    (uža naučna oblast „Kvantitativna ekonomija“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Tuzli) i
  1. Dr. sc. Jasmina Okičić Džindo, redovniprofesor  – član
    (uža naučna oblast “Kvantitativna ekonomija” na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli),
  • Dr. sc. Senad Fazlović, redovni profesor – zamjenski član

(uža naučna oblast “Kvantitativna ekonomija” na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli).

 

Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Fakulteta radnim danom od 10,00 do 14,00 sati.

Pristup javnosti je slobodan.

 

REZIME RADA

Predmet istraživanja završnog magistarskog rada odnosi se na analizu tarife kasko osiguranja cestovnih vozila korištenjem generaliziranih linearnih modela na tržištu u Bosni i Hercegovini. Fokus rada je na analizi i ocjeni faktora rizika kao determinanti tarife kasko osiguranja cestovnih vozila u Bosni i Hercegovini, kao i upotrebi metodologije generaliziranih linearnih modela (GLM) za objektivno određivanje očekivane vrijednosti tarife. Provedenim istraživanjem utvrđeno je koji riziko faktori utječu na iznos tarife kasko osiguranja cestovnih vozila. Rezultati istraživanja pokazali su da postoji razlika između postojećeg tarifnog sistema i novog tarifnog sistema formiranog korištenjem GLM metodologije. Primjenom GLM metodologije, rezultati istraživanja su pokazali da ova metodologija omogućava objektivno određivanje tarife premije kasko osiguranja cestovnih vozila u Bosni i Hercegovini.

Empirijskim istraživanjem obuhvaćene su baze podataka o policama i štetama kasko osiguranja sa karakteristikama osiguranika i karakteristikama predmeta osiguranja kao faktorima rizika jednog osiguravajućeg društva u Bosni i Hercegovini. Za razvoj modela korišteni su podaci koji obuhvataju vremenski period od 01.01.2011. godine do 31.12.2023. godine. Kao osnovna metoda korištena je metoda modeliranja, konkretno GLM metodologija. Obrada podataka izvršena je pomoću software-a R.