OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Amra Jahić, BA

UNIVERZITET U TUZLI
EKONOMSKI FAKULTET

 

O B J A V L J U J E

 

Kandidatkinja Amra Jahić, BA, javno će braniti završni magistarski rad pod naslovom „Primjena interne kontrole u procesu menadžerskog upravljanja operativnim rizicima“, dana 01.10.2024. godine u 11,00 sati na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli pred Komisijom u sastavu:

 

  1. Dr. sc. Safet Kozarević, redovni profesor – predsjednik
    (uža naučna oblast “Kvantitativna ekonomija” na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli),
  1. Dr. sc. Bahrija Umihanić, redovni profesor – mentor i član
    (uža naučna oblast „Menadžment i upravljanje“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Tuzli) i
  1. Dr. sc. Adisa Delić, redovniprofesor  – član
    (uža naučna oblast “Menadžment i upravljanje” na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli),
  • Dr. sc. Selma Smajlović, docent – zamjenski član
    (uža naučna oblast “Menadžment i upravljanje” na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli).

 

Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Fakulteta radnim danom od 10,00 do 14,00 sati.

Pristup javnosti je slobodan.

 

REZIME RADA

 

Interna kontrola posljednjih godina je postala važna tema istraživanja na području računovodstva kao i menadžmenta jer preduzeća u današnjem vremenu posluju u veoma složenom i dinamičnom okruženju gdje veliki uticaj imaju vanjske promjene i svakodnevno se suočavaju sa različitim rizicima. Međutim, do krize u poslovanju preduzeća ne dolazi isključivo zbog eksternog okruženja, gdje svjedočimo da su mnoga preduzeća prestajala poslovati zbog internih problema. Naročito je bitna svijest menadžera i uprave o neophodnosti promjena u poslovanju preduzeća kao i uvođenja internih kontrola.

Glavni cilj rada jest teoretski i empirijski utvrditi odnos između interne kontrole i menadžerskog upravljanja operativnim rizicima. Empirijsko istraživanje je sprovedeno na uzorku malih i srednjih preduzeća na području FBiH. Primarni podaci su prikupljeni primjenom tehnike anketiranja, tj. upotrebom anketnog upitnika kao instrumenta istraživanja. Kako bi se dali odgovori na postavljena istraživačka pitanja korišteni su različiti postupci i metode statističke obrade podataka, a sve u skladu sa postavljenim istraživačkim ciljevima. Na osnovu konsultovanja relevantnih teorijskih izvora provedenih analiza postupaka i rezultata empirijskog istraživanja, možemo zaključiti da postoji značajna veza između primjene interne kontrole i menadžerskog upravljanja operativnim rizicima.

Ključne riječi: interna kontrola, operativni rizici, upravljanje rizicima.