OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Alija Mevkić

UNIVERZITET U TUZLI
FILOZOFSKI FAKULTET

 

O B A V I J E S T

 

Alija Mevkić, javno će braniti završni magistarski rad pod nazivom: “Devolucija političkog uređenja Bosne i Hercegovine u vremenu agresije (1992 – 1995)”. Javna odbrana završnog magistarskog rada obavit će se 04.10.2024. u 11:00 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, pred Komisijom u sastavu:

  1. Dr. sc. Elmir Sadiković, redovni profesor izabran na užu naučnu oblast “Politologija”  na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, što je ekvivalentan izboru na užoj naučnoj oblasti “Politologija” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, predsjednik;
  2. Dr. sc. Izet Hadžić, docentizabran za užu naučnu oblast „Politologija“, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, mentor i član;
  3. Dr. sc. Zlatan Delić, redovni profesorizabran na užu naučnu oblast “Sociologija” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, član.

Rezervni član Komisije: dr. sc. Nedžma Džananović Miraščija, vanredni profesor izabrana za užu naučnu oblast „Politologija” na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, što je ekvivalentan izboru na užoj naučnoj oblasti “Politologija” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

 

Pristup javnosti je slobodan. Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08 do 14 sati.

 

REZIME RADA

 

Bosna i Hercegovina je veoma složena država po pitanju političkog uređenja koje je uspostavljeno potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, poznatijeg kao Dejtonski mirovni sporazum, krajem 1995. godine. Političko uređenje nastalo potpisivanjem Sporazuma ustvari je rezultat četverogodišnje agresije tokom koje su na prostoru Bosne i Hercegovine na antiustavan i nasilan način formirane institucije vlasti sa svim državnim ovlastima, a formirane su na fašističkom principu od strane političkog rukovodstva SDS-a koji je sprovodio agresione ciljeve srbijanskog rukovodstva na čelu sa Slobodanom Miloševićem, kao i rukovodstva HDZ-a BiH poslušnog Zagrebu i Tuđmanovoj politici. Beogradski režim je agresiju na Bosnu i Hercegovinu prikrivao paravanom institucija Republike Srpske koje su legalizirane su kroz mirovne sporazume, sa određenim izmjenama.

Secestionistička politika ratnih razaranja, genocida i drugih stravičnih zločina protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovništvom je za rezultat ostvarila kompromisno rješenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu. S druge strane, Hrvatska Republika Herceg Bosne je svoje ciljeve ostvarila Vašingtonskim sporazumom Ovaj rad se bavi tematikom nastanka antiustavnih zajednica te uslovima i okolonostima u kojima je došlo do njihove legalizacije kroz mirovne sporazume, pri čemu je institucionalizacijom etničke teritorijalizacije došlo do legalizacije nasilne devolucije političkog uređenja Bosne i Hercegovine.