OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Danira Pervić

UNIVERZITET U TUZLI
FILOZOFSKI FAKULTET

 

O B A V I J E S T

 

Danira Pervić, javno će braniti završni magistarski rad pod nazivom: Utjecaj negativne globalizacije na fluidnost života u Baumanovoj sociologiji”Javna odbrana završnog magistarskog rada obavit će se 18.10.2024. u 15 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, pred Komisijom u sastavu:

  1. Dr. sc. Abdel Alibegović, docent izabran na užu naučnu oblast “Sociologija”  na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, predsjednik;
  2. Dr. sc. Zlatan Delić, redovni profesor, izabran na užu naučnu oblast “Sociologija” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, mentor i član;
  3. Dr. sc. Muamer Džananović, docent, izabran na užu naučnu oblast “Sociologija” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, član.

Rezervni član Komisije: dr. sc.  Mensur Husić, vanredni profesor izabran na užu naučnu oblast „Sociologija” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Pristup javnosti je slobodan. Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08 do 14 sati.

 

REZIME RADA

 

U ovom završnom magistarskom radu kandidatkinja je kreativno inovirala sociološke metode dvostruke hermeneutike i kritičke analize diskursa istražujući utjecaj negativne globalizacije na fluidnost života u Baumanovoj sociologiji. Korištena je opsežna literatura iz područja sociologije globalizacije i studija o budućnosti s fokusom na analizu trendova, pojava u nastajanju i scenarija mogućih budućnosti. Pokazano je kako su ideologizacija i militarna zloupotreba znanosti, fluidni strah, izolacionizam, neizvjesnost, korporativna pohlepa, kolaps demokracije, rastuća nesigurnost, anesteziranje kritičke svijesti, propaganda, totalitarna cenzura, degeneracija obrazovanja u izvanrednim okolnostima, gubitak povjerenja javnosti u svjetske institucije i rastući osjećaj beznađa – u velikoj mjeri korespondentni s Baumanovim konceptualizacijama promjena i njegovim ukupnim pisanjem o globalizmu i katastrofama. U cilju testiranja Baumanovog gotovo proročanskog stava da će globalizam koji “ubrzano napreduje unazad”, ukoliko se ne zaustavi, sasvim izvjesno „dovesti čovječanstvo do katastrofe“, kandidatkinja je reinterpretirala i značajan dio literature napisane nakon ožujka 2020. Zanimljivo je da je Bauman, na temelju iskustva stečenog u Izraelu, Poljskoj i Velikoj Britaniji, vrlo pronicljivom analizom dehumanizirajućih (transhumanističkih) trendova ne samo intuitivno predvidio nego i objasnio uvjete mogućnosti realizacije niza katastrofa i globalne katastrofe. Na tragu Baumanovih predviđanja i na temelju njegovih pronicljivih analiza, dio citirane literature govori o institucionalnim, političkim, ideološkim, propagandnim i manipulativnim transformacijama globalizacije sigurnosti u opasnu ideologiju globalizma koja poništava univerzalna ljudska prava i individualne slobode muškaraca, žena i djece. Implicirano je da je upravo globalizam (bilo u formi distopijskog digitalnog komunizma, rodnog imperijalizma, ekološkog apokalipticizma itd.) koji je u stvarnosti maskiran iza atraktivnih deklaracija o navodnom spašavanju planete, prema stavovima kritičara, doveo čovječanstvo na rub sada već izvjesnih katastrofa. Zaključak je da fokusirano studiranje socioloških, teoloških i metafizičkih ishodišta Baumanovih konceptualizacija negativne globalizacije i fluidnosti života istraživačima, javnosti – a naročito donosiocima odluka o budućnosti Bosne i Hercegovine u budućim geopolitičkim konstelacijama svijeta – može pomoći u boljem sagledavanju smisla i značenja lažnih i istinskih poziva na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine u danima, tjednima, mjesecima i godinama koje dolaze.