OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Jelena Stokić, diplomirani farmaceut

UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET

 

Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet

 

OBJAVLJUJE

 

Jelena Stokić, diplomirani farmaceut će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom: „Primjena alfa lipoinske kiseline kod osoba sa dijabetesom“ na Tehnološkom  fakultetu Univerziteta u Tuzli, 05.12.2024. godine u 16:00 sati, pred Komisijom u sastavu:

 

  1. Dr. sc. Midhat Jašić, profesor emeritus
    uža naučna oblast: Nutricionizam
    Tehnološki fakulteta Univerziteta u Tuzli
  2. Dr.sc. Senada Selmanović, vanr. prof.
    nastavni predmet: Zdravstvena etika
    Medicinski  fakultet Univerziteta u Tuzli
  3. Dr.sc. Ramzija Cvrk, red. prof.
    uža naučna oblast: Prehrambena tehnologija
    Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

 

Pristup javnosti je slobodan.

 

Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.

 

REZIME RADA

 

Dijabetes je skupina metaboličkih poremećaja koje karakteriše hronično povišena razina glukoze u krvi. Ova hronična bolest zahtjeva stalno medicinsko praćenje i edukaciju bolesnika kako bi se spriječio razvoj komplikacija.

Hronične komplikacije, poput mikrovaskularnih, u koje spada i dijabetična polineuropatija, su često razlog invaliditeta, gubitka funkcionalnosti osobe sa dijabetesom, te može značajno uticati na kvalitet života pacijenta.

Alfa lipoinska kiselina je nutraceutik s izraženim antioksidativnim i protuupalnim učincima, ima sposobnost poboljšanja transporta glukoze i inzulinske osjetljivosti. S obzirom na specifični spektar svojstava, zvuči kao idealna terapija za dijabetes i njegove komplikacije.

Ciljevi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi da li pacijenti koji boluju od dijabetesa tip 2 znaju šta je dijabetička polineuropatija, da li koriste alfa lipoinsku kiselinu, kao dodatak prehrani i da li alfa lipoinska kiselina kod pacijenta koji je koriste, pomaže u podnošenju tegoba kod prisutne dijabetične polineuropatije.

Metodologija. Istraživanje je sprovedeno na dobrovoljnoj bazi, anonimno,  korištenjem anketnog upitnika koji je kreiran za potrebe ovog istraživanja, a obuhvaćeno je 50 ispitanika, oboljelih od dijabetes tipa 2.

Rezultati. Rezultati ukazuju da je kod pacijenata oboljelih od dijabetes tipa 2, zastupljen visok stepen korištenja alfa lipoinske kiseline u prevenciji komplikacija dijabetesa, kao i za olakšavanje tegoba kod prisutne dijabetičke polineuropatije.

Ključne riječi: dijabetes, dijabetička polineuropatija, alfa lipoinska kiselina