OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Arnela Osmanović

UNIVERZITET U TUZLI
FILOZOFSKI FAKULTET

O B A V I J E S T

Arnela Osmanović, javno će braniti završni magistarski rad pod nazivom: “Profesionalni stres i sagorijevanje socijalnih radnika i stručnjaka pomagačkih profesija u djelatnosti socijalnog rada”.

Javna odbrana završnog magistarskog rada obavit će se 16.04.2024. godine u 12:00 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, pred Komisijom u sastavu:

  1. dr. sc. Asim Pandžić, vanredni profesor, izabran na užu naučnu oblast “Socijalni rad i socijalna politika” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, predsjednik;
  2. dr. sc. Erna Lučić, vanredna profesorica, izabrana na užu naučnu oblast “Socijalni rad i socijalna politika” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, mentor i član;
  3. dr. sc. Nusreta Salić, docentica, izabrana na užu naučnu oblast “Socijalni rad i socijalna politika” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, član.


Rezervni član Komisije: dr. sc. Hariz Šarić, redovni profesor izabran na užu naučnu oblast “Socijalni rad i socijalna politika” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli


Pristup javnosti je slobodan. Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08 do 14 sati.

 

REZIME RADA


Istraživanje je imalo za cilj da osigura uvid u trenutno stanje psihičkog i fizičkog zdravlja socijalnih radnika i ostalih profesionalnih pomagača, probleme i izazove s kojima se svakodnevno susreću, konsekvence po njihov lični i profesionalni život, uzročnike koji dovode do profesionalnog stresa i sagorijevanja prilikom obavljanja radnih zadataka, kao i stepen institucionalne/organizacione zaštite od profesionalnog stresa i sagorijevanja tijekom realizacije radnih aktivnosti. Uzorak za istraživanje u empirijskom dijelu istraživanja činili su socijalni radnici i drugi profesionalni pomagači (socijalni pedagozi, psiholozi, pravnici, pedagozi – psiholozi, neuropsihijatar i diplomirana medicinska sestra) zaposleni u centrima za socijalni rad, drugim javnim ustanovama (centri za mentalno zdravlje i Odgojni centar) i nevladinim organizacijama (Sigurna kuća). Ispitivanje se realiziralo na referentnom uzorku od 63 ispitanika (15 ispitanika muškog spola i 48 ispitanika ženskog spola) pomažućih profesija na području Tuzlanskog kantona (Banovići, Kalesija, Lukavac, Srebrenik, Tuzla i Živinice).
Rezultati istraživanja potvrdili su sve posebne hipoteze, a shodno tome i generalnu hipotezu, te očitovali prisutnost problema i izazova s kojima se socijalni radnici i ostali profesionalni pomagači zaposleni u centrima za socijalni rad, drugim javnim ustanovama i nevladinim organizacijama svakodnevno susreću, a koji se dovode u vezu s profesionalnim stresom i sagorijevanjem u djelatnosti socijalnog rada. Izostanak institucionalne/organizacione zaštite negativno se odražava na mentalno zdravlje profesionalnih pomagača jer ne postoje mehanizmi zaštite putem kojih bi se prevenirali uzročnici profesionalnog stresa. Nastanak i razvoj profesionalnog stresa rezultira profesionalnim sagorijevanjem koje se negativno odražava na psihičko i fizičko zdravlje, ali i na lični i profesionalni život socijalnih radnika i ostalih profesionalnih pomagača tijekom realizacije radnih aktivnosti.