Održan okrugli sto na temu “Procesuiranje ratnih zločina – zanemarena dužnost”

Univerzitet u Tuzli - Održan okrugli sto na temu “Procesuiranje ratnih zločina – zanemarena dužnost”

 

Dana, 23.05.2024. godine, u organizaciji Pravnog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, održan je okrugli sto na temu “Procesuiranje ratnih zločina – zanemarena dužnost”. Ovaj događaj okupio je stručnjake, pravnike, predstavnike akademske zajednice i civilnog društva kako bi se razgovaralo o izazovima i neophodnim koracima za procesuiranje ratnih zločina.

Tokom diskusije, istaknuto je koliko je važno da kroz pravosudni sistem osiguramo pravdu za žrtve. Zanemarivanje ove dužnosti može imati ozbiljne posljedice za naše društvo, šaljući poruku da se zločin isplati. Procesuiranje ratnih zločina je ključno za osiguranje da se takvi zločini ne ponove i da naše društvo ide putem pravde i mira. Svaki korak u ovom procesu pokazuje posvećenost našeg društva pravdi i odgovornosti.

Ovaj okrugli sto jedna je od aktivnosti koje će Univerzitet u Tuzli organizirati u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ministarstvo obrazovanja zahvaljuje organizatorima na prilici da se otvori dijalog o ovoj važnoj temi i izražava nadu da će rezultati današnjeg skupa donijeti konkretne promjene.