Održan kick-off sastanak u okviru projekta ReHeatEas

Univerzitet u Tuzli - Održan kick-off sastanak u okviru projekta ReHeatEas

 

Univerzitet u Tuzli strateški je partner u projektu ReHeatEast, koji je nastao iz potrebe da se ponude odgovori na probleme sistema daljinskog grijanja i daljinskog hlađenja (DHC) u regiji Istočnog Podunavlja. U projektu učestvuju  institucije i organizacije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Bugarske.

Cilj projekta je smanjiti potražnju za fosilnom energijom u sistemima grijanja i hlađenja te integrirati obnovljive izvore energije ili čak otpadnu toplinu u sistem. Projekat potiče saradnju više aktera, međusektorsku i javno-privatnu saradnju, istražuje mogućnost razvoja, testiranja, promicanja i širenja primjenjivih rješenja, katalizirajući i podržavajući provedbu velikih programa obnove zgrada i sistema te provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Na kick-off sastancima održanim u Zagrebu 09. i 10.04.2024. godine ispred Univerziteta u Tuzli učestvovali su prof.dr.sci. Nermina Hadžighragić, rektorica Univerziteta, i prof.dr.sci. Nermin Sarajlić, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta.  Učesnici sastanaka imali su priliku proučiti sadržaj posebnih ciljeva projekta, moguće scenarije provedbe i mogućnosti učešća strateških partnera.

Više infromacija dostupno je na stranici: https://www.pannonegtc.eu/hr/vijesti/59/nas-projekt-reheateast-programa-interreg-dunavske-regije-je-zapoceo

 

URED ZA NIR