Završen četvrti panel Konferencije BUA

Univerzitet u Tuzli - 4. panel BUA 2023

 

Panel na temu „Migracije na Balkanu: Izazovi i buduće perspektive“ počeo je izlaganjem prof.dr. Erhana Tabakoğlu, rektora Univerzitet Trakya i generalnog sekretara BUA-e.

Rektor Tabakoğlu poručio je da „univerziteti trebaju biti predvodnici društvenih promjena i nositelji ideja napretka“. Predložio je zajednički dokument mreže univerziteta na temu migracija kao i istraživanje stavova mladih u državama čiji su univerziteti članovi BUA-e.

Prof. Dr. Deniz Eroğlu Utku predstavila je istraživanje o „Balkanskoj migrantskoj ruti“, za koju je navela da je „najaktivnija“ migrantska ruta.  Profesorica Eroğlu Utku govorila je i o događajima u kojima je pojam „državne sigurnosti“ postao prominentniji kao što su 11. septembar, „arapsko proljeće“, konflikti širom svijeta koju su doprinijeli migracijskim procesima.

„Future Perspectives Regarding The Migration in the Balkans“ bila je tema izlaganja lect. dr. Enesa Turbića. Govorio je o ulozi migracija u društvenim i političkim procesima na Balkanu, ističući da migracije na Balkanu nisu nepoznat fenomen. Posebnu pažnju posvetio je migracijama na prostoru Bosne i Hercegovine završivši svoju prezentaciju Šantićevim stihovima: „Ostajte ovdje“.

Rektor Univerziteta New York u Tirani, prof. dr. Erkan Erdemir, govorio je o problemu depopulacije kao gubitku, ne samo ljudi nego i budućnosti s obzirom na to da će nedostajati građana koji bi bili pokretačka snaga društva.